Nu har nässlorna börjat titta upp, det är nu det är dags att laga nässelsoppa.
Här kommer mitt favoritrecept.
Nässelsoppa
4 liter nyplockade nässlor
1 msk smör
1 knippa gräslök
1 schalottenlök
1 liter vatten
1 msk vetemjöl
1 dl creme fraiche
2 tärningar grönsaksbuljong
Salt
1. Skala och hacka löken. Grovhacka gräslöken. Rensa och och grovhacka nässlorna.
Fräs lök, gräslök och nässlor i smör 2–3 min under omrörning.
Kör blandningen i matberedare till slät konsistens.
Späd ev med lite vatten om det behövs.
Fräs lök, gräslök och nässlor i smör 2–3 min under omrörning.
Kör blandningen i matberedare till slät konsistens.
Späd ev med lite vatten om det behövs.
2. Häll tillbaka mixen i grytan. Blanda ner mjölet. Tillsätt resten av vattnet och smula över buljongtärningarna. Låt soppan sjuda på svag värme ca 5 min. Smaka av med salt.
Vispa ner creme fraiche.
Värm soppan före servering.
Vispa ner creme fraiche.
Värm soppan före servering.
Ska man använda späda plantor med stjälk och blad?
SvaraRaderabondmoranpaudden.blogg.se
Ja, när de är riktigt späda kan du använda både stjälk och blad. Men om stjälken verkar hård så ta bara bladen.
RaderaMåste nog pröva detta med nässelsoppa någon gång! Tack för tipset! :-)
SvaraRaderaMums med nässlor! Här har det varken blivit soppa eller nåt annat ännu, men de liksom skriker på mig när jag går förbi. Kom och plocka! KOM OCH PLOCKA! Pesto är också en favorit.
SvaraRaderaAllt gott
Anette
Har lite svårt att bli entusiastisk inför nässlor, de trivs lite för bra här ;)
SvaraRaderaJag tänkte skicka tomatfrö, till vilken adress?
Man får äta som sjutton nu på våren, torka lite till hönsen och använda resten som nässelvatten och vattna med. Men vad snällt att du vill skicka frön, jag mejlar dig min adress.
RaderaNässelsoppa är supergott! Men förra året när jag skulle göra det smakade det milt sagt apa.
SvaraRaderaVill inte veta om grannens hund hade någon del i "smaksättningen"...
Ska nog göra ett nytt försök i år :)
Kram!
I år händer det. Jag ska verkligen ta tag i mig själv och göra nässelsopp så fort de sticker upp här. Halva trädgården är ju full av dem så det vore korkat att avstå... Fin blogg du har har!
SvaraRaderaAnna
Vi åt nässelsoppa förra söndagen - så himla gott!
SvaraRadera