Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

torsdag 16 februari 2017

Chiliodlingen 2017

chili från Bellas lantliv. www.bellaslantliv.se


Odlingsåret börjar för mig med chilisådd. I år så satsar jag mestadels på relativt milda sorter.
Förra året sa jag till sambon (som inte alls tycker om stark chili) att i år ska jag mest odla mild Chili och han hörde "I år ska vi BARA odla MILD chili." Vilket resulterade i att han högg in på första bästa chili som mognat och det råkade vara en inte allt för mild sort.....
Så kan det gå när man inte lyssnar så noga!

I år har jag sått följande sorter: 

Habanero Dulce: En Habanero helt utan styrka, fruktig doft och smak av melon, persika, aprikos och mango. Buskigt växtsätt och  ca 50-60 cm. hög.  Avlånga, orange-rosa frukter. 

Omnicolor: Den här sorten kan variera rätt mycket i styrka. Frukten skiftar i gult, grönt, lila och rött. Buskigt växtsätt och mängder med små frukter ca 5-8 cm långa.

Espelette: God och lagom stark med stor fruktighet. Frukterna är skinande blankt mörkröda som mogna, 11-13 cm långa och 4 cm vid fästet. Plantan blir 60-80 cm hög.

Aji Cristal: är en mycket gammal chilisort som härstammar från trakterna kring Chile och Peru i Sydamerika. Plantan blir upp mot metern hög och de kraftiga frukterna är är 8-12 cm långa och kan ha en styrka upp mot 70.000 Scoville.Aji Cristal har en kryddig smak med inslag av citron som bäst kommer till sin rätt innan chilin är mogen. Färgen går från ljust grön till gul för att slutligen bli brandgula och röda efterhand som de mognar.

Jalapeno: Mexikansk chilipeppar. Kompakta plantor med 6 cm avlånga, svagt koniska, lite knubbiga, gröna frukter som vid full mognad övergår i rött. Styrka: mild.


Lombardo: Mild, smakrik, med aromatisk och sötaktig smak. Slanka frukter, 12-16cm, ljusgröna som omogna och röda som mogna. 

Fish Pepper: Plantorna är variegerade där varje blad har ett unikt mönster med vita och gröna färger. Chilin genomgår en förvandling  med många färgvariationer under sin väg mot mognad då den blir djupröd.
Fish Pepper blir ca 10 cm långa med en knubbig form, smaken är saftig och aromatisk med en behaglig hetta.

Anaheim; Smaken är relativt mild och chilin passar bra i sallader,på grillspett eller i mildare maträtter. Plantan blir ca 75 cm hög och frukterna kan bli ända upp mot 20 cm.Frukterna har en kryddig smak med inslag av päron och färgen går från mörkt grön till djupröd efterhand som de mognar

Poblano: Plantorna blir 60-70 cm höga och de kraftiga paprikaliknande frukterna 8-15 cm långa med en bredd på uppåt 7 cm. Chilin används ofta som grön men om man låter den mogna helt får den en mörkröd nästan svart nyans. Poblanos har en mycket aromatisk smak med inslag av russin, läder och kryddor och en mild diskret hetta.

Vilka sorter odlar du? Kika gärna in i min webbutik där jag säljer bland annat chilifröer. Beställer du den här veckan så skickar jag med en bonuspåse med frö. www.bellaslantliv.seInstagram

6 kommentarer:

 1. Jag råkade förra året slarva med märkningen av chilli och snackspaprika. Gjorde nog samma förvånade min som din sambo när jag åt vad jag trodde var paprika! Liza

  SvaraRadera
 2. Så trevligt med tips på milda sorter :) Det är toppen, tycker jag. Åt en pizza i Quatar för tre veckor sedan. Den skulle bara vara liiiiite het ... storkande nästan efter första tuggan och gick sedan mycket metodiskt igenom pizzan för att få bort alla små chilifrön som nästan såg ut att vara strösslade över pizzan ;) Jag har också sått lombardo efter att ha fått frö från en kollega. Ska bli spännande att se hur de blir. Vi har en stor habanero bellaforma som nog är fem sex år vid det här laget. Den ger massor av chilifrukter med mycket smak och näst intill ingen hetta.

  Ha det fint!
  Linda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ps! Har du tips på någon trevlig podd?

   Radera
  2. Habanero Bellaforma lät intressant. Roligt när man lyckas övervintra chilisarna. Jag har precis skrivit ett inlägg om favoritpoddar.

   Radera
 3. Så avundsjuk på alla er som odlar vacker chili! Själv är jag hyperallergisk.
  Lycka till med odlingarna!
  /Anette

  SvaraRadera
 4. Wow! Så många sorter!! Påminner om antalet jag odlade förra året - så i år ska jag inte ha en enda. (Jo. jag skulle visst få en planta av en väninna som jag gav en flera plantor 2016.) Anledningen är att jag har MASSOR av chili i olika former (fryst, torkad, pastor) kvar så det räcker säkert i minst 10 år till. *fniss* Och detta trots att vi äter chili väldans ofta och älskar starkt!

  SvaraRadera

Hej!
Vad glad jag blir att du vill lämna en kommentar!
Är det något du undrar över så svarar jag här. Kryssa i rutan för uppföljningskommentarer så kommer svaret med mejl.

//Bella