Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tisdag 28 februari 2017

Nu vaknar pelargonerna.
Nu börjar pelargonerna skjuta nya skott och det är dags att plantera om dem.
Jag vinterförvarar mina i ett rum som håller runt 10 grader varmt och som extrabelysning har jag en vanlig skrivbordslampa med energilampa i.
Nu när de börjar vakna till liv så ansar jag dem lite försiktigt med en sekatör, tar bort det som vissnat och toppar lite försiktigt.
Sen planterar jag om dem i ny fräsch jord som jag brukar "preppa" med lite benmjöl.
Jag använder lerkrukor till mina pelargoner, det tycker jag de verkar trivas bäst i. Krukorna får fin patina med åren också och passar fint att ställa i en grupp på uteplatsen.

Jag brukar avvakta lite efter jag planterat om dem med att klippa dem, en del behöver inte klippas alls, kanske räcker det med putsen som jag gör vid omplanteringen.
men t ex Mårbacka och Dr. Westerlund brukar jag klippa ner ett par veckor efter omplanteringen.
då grenar de sig fint och jag får dessutom massor av sticklingar.Sticklingarna kan du sätta direkt i en liten kruka med vanlig jord, vattna försiktigt och så kommer den rota sig på ett par veckor. Du kan också använda torvbriketter som du lägger i blöt tills de sväller upp, gör ett hål i mitten med en penna eller liknande och stick ner sticklingen. När rötterna börjar sticka ut från briketten är det dags för att plantera ner i en kruka.

När pelargonerna kommit igång att växa efter omplantering och klippning så börjar jag gödselvattna.
Tidigare har jag använt mig av Bio Bact som är ett kravgodkänt näringsmedel. Förra året började jag använda guldvatten (kissvatten). 1 del kiss och 9 delar vatten.
Det låter mycket äckligare än vad det är. Jag lovar, det luktar absolut ingenting om du använder det färskt. Så våga prova!

Pelargonerna har aldrig varit så fina, så det tänker jag fortsätta med. 😊

Titta gärna in i min webbutik: www.bellaslantliv.se. Där säljer jag bland annat torvbriketter och Bio Bact.

1 kommentar:

  1. Det ser ut som att guldvattnet gjort bra verkan, och tipset om benmjöl var bra, fosfor befrämjar ju blomning. Tack!/MOnica

    SvaraRadera

Hej!
Vad glad jag blir att du vill lämna en kommentar!
Är det något du undrar över så svarar jag här. Kryssa i rutan för uppföljningskommentarer så kommer svaret med mejl.

//Bella