Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

onsdag 5 april 2017

Potatis - frågor och svar.


Ni är flera som hört av sig med frågor om potatis så jag tänkte att jag gör ett inlägg med svar på de vanligaste frågorna jag fått. Färskpotatis, nypotatis är det samma som tidig potatis?
Ja, de tidiga sorterna är de som vi skördar som färskpotatis. De är då inte färdigutvecklade utan fortfarande små delikata primörer. Mina tidiga favoriter är Rocket och Princess.

Behöver jag grodda och rota mina sättpotatisar?
Om du vill ha skörd riktigt tidigt så är det bra om potatisen får ligga ljust så den får knubbiga och gröna groddar. Du kan också lägga dem på en bädd av fuktad jord för att de ska få rötter.
Men det går också bra att bara sätta ned potatisen som den är. Det blir potatis då också det tar bara lite längre tid. Jag groddar mina sättpotatisar men jag brukar inte rota dem.


Kan jag använda vanlig matpotatis som sättpotatis?
Ja, det kan du. Men, det innebär att du riskerar att få sjukdomar i jorden. Odlar du i hink på balkongen är det ingen fara, men om du har tänkt odla potatis i många år framöver på din odlingslott eller i ditt trädgårdsland så rekommenderar jag verkligen att du köper certifierat och kontrollerad sättpotatis som då är frisk och fri från sjukdomar.

Vad är det för skillnad på tidig potatis och vinterpotatis?
Den tidiga potatisen är den som vi skördar tidigt på säsongen och vinterpotatisen skördar vi på hösten och lagrar över vintern. Den tidiga är snabbare och blir klar tidigt på säsongen medans höst och vintersorterna behöver hela sommaren på sig för att få ett kraftigare skal som gör att de går bra att lagra.Titta gärna in i min webbutik! www.bellaslantliv.se

Följ mig gärna i sociala medier som instagram och facebook: @bellaslantliv

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej!
Vad glad jag blir att du vill lämna en kommentar!
Är det något du undrar över så svarar jag här. Kryssa i rutan för uppföljningskommentarer så kommer svaret med mejl.

//Bella