Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

fredag 20 februari 2015

Chili och tomatodling 2015

Chili, Hot lemon, odla chili, trädgård, självhushållning, odla egen mat


Tomat, odla egna tomater, tomatodling, odla din egen tomat, egen ketchup, tomatsorterNu börjar chilisarna titta upp här hemma.
I år har jag bara satt två sorter:
Hot Lemon som  jag odlat tidigare, den är riktigt stark. I alla fall med mina mått mätt. Den har vackert gula frukter. (Se bilden ovan.)


Jamaican Bell är ny för mig. Så här står det på Nelsons hemsida: "Välsmakande och mild. Klarröda, mycket vackra frukter, vars klockform givit växten dess namn. Doftar friskt och syrligt, påminner om rabarberdoft. Kanske inte rätt val när man vill ha den riktigt heta grytan, men en kulinarisk upplevelse serverad ostfylld och ugnsgratinerad. Växer kraftigt och kan bilda en hög buske."


Ja har också frö av White habanero, får se om jag sparar den till nästa år. Det blir nog ganska fullt i mitt lilla växthus ändå.
Tomatfröerna ska jag så i helgen. I år sår jag följande sorter:
Hundred & Thousands, en sort som ger små söta tomater i mängder.

Tigrella, Spännande sort för tidig skörd. Passar för odling i växthus eller utomhus i skyddat läge. Medelstora röda tomater med gyllene strimmor. *Ny för mig*

Chocolate, En körsbärstomat med mörk "chokladig" färg. *Ny för mig*


Santorini, En sort som jag fått genom en frökedja jag är med i. Den är mycket tålig och lättodlad. Ger goda tomater med lite speciellt utseende. De ser nästan ut som små pumpor.

Money makerGammal engelsk växthustomat. Fasta, medelstora, djupröda frukter på ca 100 gram.

Black russia,  en gammaldags sort med ursprung från Svarta havsregionen i Ryssland. Mörkt mahognyröda, skinande, nästan svarta frukter med mörkrött kött. Frukterna är saftiga och söta, med en delikat balans mellan syra och sötma. Tidig sort som odlas utomhus men även i växthus. Sorten behöver bindas upp och sidoskotten nypas bort.

Vilma, en riktig kruktomat med kompakt och stabilt upprätt växtsätt för krukor och lådor. Ger mängder av små, röda, söta frukter.  *Ny för mig*


Vilka tomater eller chilisar odlar ni? Vad har ni för favoriter?

♥ ♥ ♥
  

3 kommentarer:

 1. Roligt när sådderna börjar titta upp.
  Vilma tror jag inte du blir besviken på, Money maker har jag inte riktigt nån tumme med. Black Russia låter verkligen spännande. Skulle vara kul om du utvärdera sorterna framåt hösten.
  Trevlig helg
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Black russia är jättefin och ganska god också, kanske vackrare än god. Ja, jag lovar att återkomma med en utvärdering i höst! Trevlig helg

   Radera
 2. Läckert med så många olika sorter!
  Själv är jag urusel på det där med att förså. Det får bli färdigköpta plantor även i sommar!
  Må så gott!
  /Anna-Karin

  SvaraRadera

Hej!
Vad glad jag blir att du vill lämna en kommentar!
Är det något du undrar över så svarar jag här. Kryssa i rutan för uppföljningskommentarer så kommer svaret med mejl.

//Bella