Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tisdag 21 mars 2017

Komposten - En riktig evighetsmaskin.

Kompost som ligger och eftermognar till att bli den bästa trädgårdsjorden!


Jag älskar mina komposter, jag gillar att gräva om i dem och känna den där mustiga doften av halvt nedbrutet grönt material som myllrar av microorganismer och som gör så mycket gott ute i mina odlingar.

Jag har en kallkompost eller jag har ett par stycken.
Där läggs rens från trädgårdslandet, kvistar, gräsklipp m.m
Sen har vi två stycken varmkomposter där allt hushållsavfall hamnar (dvs det som inte hönsen äter.)
Mest blir det kaffefilter, tesump och potatiskal.
Jag har provat bokashi som är så inne nu. Men jag har inte riktigt fastnat för det. Det drog åt sig massor av myror och jag tyckte inte alls att det fungerade så bra som jag hoppats. Får se om jag gör ett nytt försök.
Men annars så tycker jag om att kompostera och de system jag har idag fungerar riktigt bra. Så det kanske bara är dumt att ändra ett vinnande koncept?

Kallkomposterna är öppna och gjorda av pallkragar som staplas på varandra. De två varmkomposterna är gjorda av vattentunnor som jag borrat små hål i botten och även några i sidan, det är för att maskar och andra nyttodjur ska komma in och för att inte avfallet ska ruttna som det gör om det blir allt för tilltäppt. Jag har ett plastlock som jag tynger ned med en tegelsten. Det är viktigt att det inte kommer in råttor.

Eftersom jag har höns så brukar jag blanda i lite gödsel från gödselstacken och på så vis får jag med lite mask och andra småkryp. Sen är det bara att fylla på med matavfall. På vintern isolerar jag behållaren med ett liggunderlag och frigolitblock som läggs runt tunnan. Sen vi skaffade höns så blir det mycket mindre matavfall och det gör att komposten inte fylls på lika ofta som tidigare. Det gör att det lättare fryser på vintern då det egentligen behöver fyllas på dagligen för att hålla värmen uppe. Det gör egentligen inget, det tar lite längre tid bara innan det bryts ned. Processen avstannar helt enkelt..

När sen våren kommer så tömmer jag ut den fulla matkomposten i den öppna kallkomposten. Jag tar vara på det som blivit jord och blandar upp det andra med lite hönsgödsel och gräsklipp, kvistar och annat och så får den ligga och eftermogna. Under sommaren fortsätter vi fylla på i varmkomposten med matavfall och rör om i bland. I den öppna komposten fyller jag på med trädgårdsavfall. Mycket används sedan som täckmaterial direkt i köksträdgården och en del blir kvar och kan då blandas med kökskomposten och så rullar det på i evigheter.... En riktig evighetsmaskin som producerar finfin jord till mina odlingar. Kan det bli bättre?

Hur komposterar du, för det gör du väl?

Kolla gärna in i min webbutik: www.bellaslantliv.se just nu hittar du fröer och sättpotatis där.

Ha det gott!

//Bella

1 kommentar:

  1. Jag gillar också att pyssla med komposten. Rulla upp skjortärmarna och sätta grepen i som om det vore en dynghög. Undrar vad jag skulle få tag på all jord jag fått till grönsaksodlingen från komposten? Vid ett tillfälle var det så varmt i högen att det kom rök/ånga från den, då var jag verkligen i mitt esse:) Ha en fin fortsättning på helgen!

    SvaraRadera

Hej!
Vad glad jag blir att du vill lämna en kommentar!
Är det något du undrar över så svarar jag här. Kryssa i rutan för uppföljningskommentarer så kommer svaret med mejl.

//Bella